Napoved vidnosti severnega sija

Poskusna verzija napovedi / v delu.

Verjetnost za severni sij viden iz Slovenije (napoved izdana 11. maja ob 22:10):

Noč 11/12. maj (sobota/nedelja):zmerna
Noč 12/13. maj (nedelja/ponedeljek):zmerna

Napoved: severni sij je v soboto zvečer razmeroma malo verjeten. Tekom noči se bo verjetnost povečala. Trenutno ne pričakujemo vrnitve na nivoje iz prejšnje noči.

Povzetek: prvi v seriji izbruhov CME so zadeli Zemljino magnetosfero in povzročili ekstremen geomagnetni vihar kategorije G5. V soboto zvečer aktivnost močno upada. Pričakovan je prihod še enega izbruha CME, ki v primeru ugodnih parametrov sončevega vetra lahko ponovno močno poveča aktivnost, morda do viharja kategorije G3. Čas prihoda je zelo negotov, do sobote zvečer do nedelje dopoldne.

Diskusija: prvi v seriji izbruhov CME so zadeli Zemljino magnetosfero in povzročili ekstremen geomagnetni vihar kategorije G5. V času pisanja smo v repnem delu izbruha in aktivnost hitro upada in v večernih urah aktivnost lahko upade pod nivo geomagnetnega viharja. S tem je severni sij zvečer malo verjeten. Danes in jutri pričakujemo še nekaj izbruhov CME, ki jih je ob seriji bliščev kategorij M in X proti Zemlji v zadnjih dneh poslala skupina sončevih peg AR 13664. Ostajajo večje negotovosti pri lastnostih sončevega vetra in pogojih, ko nas izbruhi dosežejo, pričakujemo da bodo aktivnost magnetosfere pognali do geomagnetnega viharja stopnje G1-G2 ali ga, v primeru zelo ugodnih pogojev, okrepili na stopnjo G3.

Napotki: za opazovanje najdite svetlobno čim manj onesnaženo lokacijo z nizkim severnim obzorjem. Na temnem nebu bo severni sij zagotovo nezgrešljiv. V primeru močne aktivnosti bo lahko viden tudi iz svetlobno bolj onesnaženih urbanih območij, a manj lep in izrazit kot na temnejšem nebu. Več napotkov v spodnjem članku.