Pogosta vprašanja

Včeraj je severni sij bil viden pri nas, bo danes tudi?

Najverjetneje ne. Sicer v medijih in na spletnih portalih pogosto zasledimo v novicah o severnem siju tudi zapise, da bo severni sij viden še naslednjo noč ali celo še nekaj noči, a običajno temu ni tako. Severni sij se pri nas vidi le med geomagnetnimi viharji. Geomagnetni viharji, še posebej njihove najmočnejše faze, običajno trajajo manj kot 24 ur. Zato izkoristite priložnost na prvo noč in raje ne računajte na naslednjo.

Izjemoma severni sij dejansko je viden dve ali celo več noči zapored. To se lahko zgodi, če je geomagnetni vihar izjemno močen in se tudi po višku le počasi umirja. V tem primeru je lahko naslednjo noč severni sij še viden, običajno manj svetel in izrazit kot prvo noč, ko je bil geomagnetni vihar na višku. Še ena možnost je, da po zaporednih izbruhih na Soncu pride do več zaporednih geomagnetnih viharjev. To se dogaja zelo redko, 1-2x na desetletje. Nazadnje se je to zgodilo oktobra 2003 in novembra 2004.

Pravijo, da bo danes viden severni sij – sem pod nebom, a severnega sija ne vidim. Zakaj?

Lahko preprosto nimate sreče in ste pod nebo prišli med valovi aktivnosti severnega sija. Med geomagnetnim viharjem, so t.i. podnevihte, ko se severni sij hitro ojača in razširi in je lahko viden tudi pri nas, vmes pa bolj zatišna obdobja, ko se severni sij umakne proti severu in ni viden. Med šibkejšimi geomagnetnimi viharji so zatišna obdobja daljša od aktivnih obdobij. Rešitev: vztrajajte pod nebom.

V pozni fazi geomagnetnega viharja, ko se aktivnost umirja pride točka po kateri se severni sij. Če pod nebo pridete po tej točki severnega sija tokrat ne boste videli.

Če ste v bolj urbanem, svetlobno onesnaženem okolju – in tja zadnje čase ob vse bolj razkošni in razširjeni razsvetljavi sodi tudi naše podeželje – morda severnega sija ne vidite ker ga zakriva svetlejše svetlobno onesnaženje. Severni sij je pogosto šibek in je dobro viden le na temnem nebu, tako da si lahko zelo povečate možnosti, da ga boste videli, če se podate na kakšno lokacijo dlje od urbanega svetlobnega onesnaženja. Občasno je severni sij veliko svetlejši in viden tudi iz bolj svetlobno onesnaženih urbanih območij, čeprav manj lepo kot na bolj temnem nebu, npr. 16. julija 2000, 30. oktobra 2003, 20. novembra 2003 in 5. novembra 2023.

Kako pogosto se severni sij vidi pri nas?

V povprečju nekajkrat na leto. Zelo svetel severni sij, ki pokriva velik del severnega neba ali celo sega na južno nebo, se v povprečju pojavi 1-2x na desetletje. Manj svetel severni sij, ki se najbolje vidi na temnejšem nebu, se pojavlja 2-5x na leto.

Pogostost severnega sija niha z 11-letnim sončevim ciklom, med maksimumom je bolj pogost, med minimumom bolj redek. Trenutno smo v maksimumu 25. sončevega cikla, ki bo trajal še nekaj let in s tem v obdobju bolj pogostih severnih sijev, vidnih tudi pri nas. V letu 2023 smo severni sij pri nas videli osemkrat. Zgrešili ali zamudili zaradi slabega vremena smo ga še sedemkrat. Torej, skupaj 15x v enem letu – približno enkrat na mesec.

V zadnjem času se severni sij iz Slovenije vidi pogosto, kaj se je spremenilo?

Res je, v zadnjih nekaj letih se je povečalo število opazovanj severnega sija iz Slovenije. To je predvsem rezultat široke dostopnosti napovedi in podatkov za spremljanje severnega sija, ter najbolj razširjene uporabe družbenih medijev doslej. Napovedi so dostopne na številnih portalih, spletnih straneh in profilih na družbenih medijih. Novice o videnjih severnega sija se na družbenih medijih širijo tako hitro, da jih marsikdo še pravočasno opazi in severni sij ima priložnost videti.

Prav tako vse bolj veteranski opazovalci ugotavljamo, da se severni sij lahko vidi med bistveno manj intenzivnimi geomagnetnimi viharji kot smo mislili prej. Zdaj vidimo, da se severni sij pri nas pogosto vidi že med geomagnetnim viharjem kategorije G2. Takšne geomagnetne viharje smo med prejšnjimi sončevimi cikli izpustili in s tem tudi marsikateri severni sij. Če bi med precej bolj aktivnim 23. sončevim ciklom, pred dvema desetletjema, bili podatki enako dostopni in bi imeli današnje izkušnje, bi severni sij ujeli še bolj pogosto.

Je to pravi severni sij, kot tisti na Islandiji ali na Laponskem?

Da, a z nekaj razlikami. Fizikalno in geofizikalno gre za isti pojav. Severni sij daleč na severu, na Islandiji, na Laponskem in drugje znotraj arktičnega kroga, je razmeroma stalen pojav. Dlje proti jugu, tudi pri nas, je severni sij viden le občasno, med geomagnetnimi viharji. Na severu je severni sij najpogosteje zelen in v obliki lokov in zaves. Proti jugu je severni sij najpogosteje rdeč, le redko je tudi zelen. Več o podobnostih in razlikah tukaj.

Ali za opazovanje severnega sija potrebujem posebno opremo?

Ne, severni sij opazujemo s prostim očesom. Pri opazovanju si lahko pomagamo s fotoaparati: če je severni sij na meji zaznave s prostim očesom lahko fotografija pokaže ali vidite severni sij ali kaj drugega. V zadnjem času so tudi kamere na telefonih že dovolj kakovostne, da lahko zaznajo kakšen svetlejši severni sij.

Danes je napovedan severni sij. Kako verjetno je, da ga bom videl/videla?

Pred prihodom izbruha CME in začetkom geomagnetnega viharja je težko natančno napovedati kakšen bo sončev veter, bo ugoden ali manj ugoden za krepitev severnega sija. Ponavadi to vidimo šele ko izbruh doseže Zemljo in smo pod vplivom okrepljenega sončevega vetra. Če je sončev veter ugoden je bolj verjetno da bomo severni sij videli, če je manj ugoden, manj. Odvisno je tudi od drugih faktorjev: višine severnega obzorja, svetlobnega onesnaženja in vremena.

Kako naj opazujem severni sij? Kaj naredim, kako ga naj vidim?

Nekaj uporabnih napotkov:

  • Spremljajte napoved severnega sija.
  • Za opazovanje izberite lokacijo s čim nižjim severnim obzorjem. Severni sij je pogosto le razmeroma nizko nad obzorjem.
  • Če je možno, pojdite na lokacijo s čim manj svetlobnega onesnaženja.
  • Bodite vztrajni, lahko preteče tudi več ur od prihoda na lokacijo, oz. začetka opazovanja do prvega pojava severnega sija.
  • Naj vas morebiten neuspeh ne demotivira, poskusite naslednjič. Vztrajnost je nagrajena z uspehom.
  • Spremljajte vremensko napoved in modele; tudi če je trenutno oblačno se morda kasneje zjasni.